ردهبندی ادوار پیش از تاریخ ایران
مقدمه
یکی از مشکلات دانشجویان رشتة باستانشناسی کمبود منابع علمی به زبان فارسی است، هرچند در برخی زمینهها کتابهایی به زبان فارسی تألیف و یا ترجمه شده است. اما به طورکلی کمبود منابع و متون فارسی در این رشته بسیار چشمگیر است. به همین خاطر نگارندگان برآن شدند که کتاب زیر را به رشته ی تحریر درآورند. کتاب حاضر از سه فصل تشکیل شده است، فصل اول مربوط به آشنایی با قوانین باستانشناسی، فصل دوم مربوط به انسانشناسی جسمانی، فصل سوم مربوط به اصطلاحات و مفاهیم باستانشناسی، تقسیمبندی ادوار پیش از تاریخ ایران براساس تکنولوژی و نظریههای عمده در ارتباط با انقلاب نوسنگی و زندگی کشاورزی و تغییرات اجتماعی در تبدیل روستای نوسنگی به شهر را مورد بحث قرار میدهد.
ضرورت تدوین و تألیف کتاب حاضر بیشتر به دلیل تنوع منابع و دسترسی نسبتاً دشوار به منابع اصلی انجام گرفت. از آنجایی که منابع باستانشناسی پیش از تاریخ ایران به دلیل گستره ی وسیع مطالعاتی و دامنه ی زمانی و جغرافیایی جهان باستان، از تنوع، پیچیدگی و ردهبندی فرهنگی براساس نحوه ی معیشت و تکنولوژی در آثار و متون برخوردار است، دسترسی آسان و جامع دانشجویان به مواد فرهنگی و منابع مکتوب امری است تقریباًَ ناممکن. بههمینخاطر نگارندگان این سطور، بر آن شدند، اندکی از دشواری مسئله کاسته و با بیان مطالب مهم و کلیدی در یک کتاب، به ارتقای سطح دانش و آگاهیبخشی عمومی به دانشجویان، محققان و علاقهمندان انسانشناسی و باستانشناسی پیش از تاریخ تلاش نمایند. بدیهی است، از آنجائیکه، این کتاب تنها با هدف آموزش و بیان ردهبندی (تقسیمبندی، طبقهبندی) دورانهای پیش از تاریخ تا دوران نوسنگی ایران به دانشجویان رشته یباستانشناسی در مقطع کارشناسی تدوین یافته است. در رویکرد نخست، به معرفی مجموعه ی قوانین و مقررات میراث فرهنگی پرداخته شده است. در ادامه، براساس انسانشناسی جسمانی توالی ظهور انسان بر روی کره ی زمین مورد مطالعه قرار گرفته است. که در مباحث بعدی اصطلاحاتی چون دوران جمعآوری غذا، دوران گردآوری غذا و دوران تولید غذا موضوعاتی هستند که احتیاج به بحث و بررسی دارند، به آنها پرداخته شده است و به بررسی نظریهها و تحلیلهای گوناگون محققین و باستانشناسان در ارتباط با انقلاب نوسنگی و زندگی کشاورزی پرداخته است. بیشک این کتاب مقدمهای بر پیش از تاریخ ایران و بیان اصلاحاتی چون دوره ی پارینهسنگی، میانسنگی، نوسنگی، جمعآوری در پیش از تاریخ ایران است و تلاش داشته است تا با بیانی ساده و روان به توصیف ردهبندی دورانهای پیش از تاریخی ایران بپردازد.
و امّا سخن همیشگی: ادّعائی نیست که این کتاب بتواند پاسخگوی همه ی سوالات علاقهمندان باشد بلکه آرزومندیم بتواند سؤال برانگیزد و شک ایجاد کند؛ چرا که سؤال و شک مقدمه ی یقین است. پیشاپیش تمام کاستیهای آن را میپذیریم و ضمن پوزش از تمام علاقهمندان به پیش از تاریخ، اساتید، دانشجویان عزیز، انتقادات و پیشنهادات دلسوزانه ی آنها را به دیده ی منت پذیرا هستیم. در خاتمه لازم میدانیم از زحمات و راهنماییهای دوستان، دانشجویان و اساتید گرانقدر که در دانشگاههای مختلف، همیشه با ابراز لطفشان ما را شرمسار خود کردهاند. تقدیر کرده و تشکر خود را نثارشان کنیم. همچنین از زحمات بیوقفه تمام باستانشناسان نامی این مرز و بوم و تمام کسانی که مقدمات لازم برای ایجاد این کتاب را برای ما تهیه کردند تشکر و قدردانینماییم. از درگاه پروردگار یکتا، سلامتی و طول عمر آنان را برای خدمت هرچه بیشتر به این سرزمین اهورائی مسئلت داریم.
یا رب از ابر هدایت برسان بارانی
پیشتر زآنکه چو گردی زمیان برخیزم
عبّاس دولتیاری
فهرست مطالب
مقدمه
فصل اول: آشنایی با قوانین باستانشناسی
آثار باستانی
آثار باستانی به 5گروه تقسیم میشوند:
میراث فرهنگی Cultural Heritage
اموال فرهنگی (Cultural Properties)
محافظتConservation
مرمت Restoration
قوانین سال 1931 آتن
منشور بینالمللی حفاظت و مرمت یادمانها و محوطهها - منشور ونیز (مه1964)
فصل دوم: انسانشناسی جسمانی
توالی ظهور انسان بر روی کره یزمین
هومینید (Homoid) (انساننما) تومای
هومینید (استرولوپیتکوس، Australopeticus)
همو هابلیس Homo habili
همو ارکتوس یا انسان قائم Homo Erectus
نئاندرتال (Neandertal)
انسان هوشمند هوشمند ((Homo Sapience Sapience
قدیمیترین ابزارهای صوت
فصل سوم: اصطلاحات و مفاهیم باستانشناسی
بررسی آثار باستانی ایران - اصلاحات و مفاهیم باستانشناسی
تقسیمبندی ادوار پیش از تاریخ
تقسیمبندی ادوار پیش از تاریخ ایران بر اساس تکنولوژی
دوره توحش قدیم
دوره توحش میانی
دوره توحش جدید
دوره بربریت قدیم
دوره بربریت میانی
دوره بربریت جدید
دوره تمدن
در دوره پارینهسنگی بشر موفق به کشف دو امر مهم گردید:
تقسیمبندی ادوار فرهنگی زندگی انسان براساس نحوه ی زندگی (معیشت)
تقسیمبندی (جدید)
کالکولیتیک (مس و سنگ)
عصر پارینهسنگی
آیین در دوره ی پارینهسنگی
- لینک منبع
تاریخ: دوشنبه , 16 بهمن 1402 (06:56)
- گزارش تخلف مطلب